úterý 10. června 2008

Sarkozy a čeští novináři, aneb proč vznikl tento blog

Když byl před necelým rokem zvolen ve Francii Sarkozy prezidentem, čeští novináři plesali, že v socialistické Francii konečně nastane stejný kapitalismus jako řemen, který vládne u nás. Plesali též naši politici. Ponechme stranou, proč si tolik Čechů přeje, aby ten náš kapitalismus jinde měli také. Na tomhle blogu bych ráda byla co nejobjektivnější, vědoma si faktu, že být zcela objektivní, je nemožné. Budu se ale snažit dávat vedle sebe doložená fakta.

"Francie v roce jedna.", hlásaly nadšeně Lidovky. Francie potřebuje reformy jako sůl a jedna z "ojedinělých šancí" jak tyto reformy provést byl podle Lidovek právě Sarkozy. Pravda je, že drtivé vítězství se nekonalo a že Sarkozy měl ve vládě méně křesel, než Chirac, navzdory tomu, co uvedl tradičně a za všech okolností pravicový Ilja Kuneš chybně v časopise Týden (článek je na internetu bohužel nedostupný, ale najdete ho v časopise Týden analyzujícím francouzské volby).

Co všechno Sarkozy během voleb slíbil zrefomovat? "Budoucí francouzský prezident slibuje Francii změnu. Plánuje snížit daně o čtyři procenta a prodloužit 35hodinový pracovní týden, aby rozpohyboval trh práce. Hodlá snížit počty úředníků a dále privatizovat státní podniky. V bezpečnostní oblasti chce zpřísnit tresty pro mladistvé pachatele trestných činů. Navrhuje zavést výběrovou imigraci, kdy cizinec bude muset dokazovat, že je Francie hoden." uvádejí Lidovky v jednom ze svých článků.

Mimochodem, ještě, než se pustím dál, musím českého novináře opravit. Slovo "úředník" je chybně přeložený výraz "fonctionnaire". Nejsem puntičkář, ale špatný překlad jasně manipuluje s obsahem: co si pomyslí český čtenář, když chce někdo snížit počty úředníků? A nota bene ve Francii s její strašlivou byrokracií: asi spíš, že s tím je potřeba opravdu něco dělat. Problém je, že slovo "fonctionnaire" je spíše ekvivalent slova "státní zaměstnanec". Tedy učitel, vědec a další. A hned první rok Sarkozyho vládnutí ukázal, že půjde především o snížení počtu učitelů. Ve francouzských školách přitom počet žáků ve třídě překračuje třicítku a jazykové hodiny se nepůlí...zcela stranou ponechávám termín "Francie hoden". To snad ani nevyžaduje komentář...ale k problémům imigrace se ještě dostaneme.

Všechna volební témata se postupně stala tématy debat, které se rozhořely o celé Francii. "Nicolas Sarkozy srší energií. Svět uznale pokyvuje, Francie už méně." najdeme na Ekonom.Ihned.Cz těsně před Vánoci.

A skutečně. Francouzi nelibě přenesli přes srdce pompézní odjezd Sarkozyho na cestu jachtou hned po jeho zvolení prezidentem a ještě neliběji pak jeho zveřejňování osobního života. A že bylo co zveřejňovat. Během prvního roku prezidentování se Sarkozy stihl rozvést, téměř v přímém přenosu "sbalit" zpěvačku Carlu Bruni a o dva měsíce později ses ní oženit, přičemž jak Sarkozyho matka, tak samotná Carla Bruni o tom všem vydaly knihu. Francie se ocitla skutečně v roce jedna. Prezident tradičně spíše diskrétních Francouzů se rozhodl pro styl "ukázat, že na to mám", který je, s prominutím, tak trochu východoevropský. V satirickém pořadu guignoles jeho karikaturu vždy zdobí obrovské rolexky. "Celý svět se nám směje", zoufale prohlašují moji studenti, z nichž jeden je bývalý ředitel Schneider Electrics a kteří Sarkozyho volili.

Ale to všechno není zcela jistě tím, co způsobilo obrovský pád Sarkozyho popularity (viz Pád komety jménem Sarkozy), který přiznávají i Lidovky: rok "dva" zřejmě nebude takový, jaký ho očekávaly. Přitom už z předvolebních Sarkozyho činů jako ministra vnitra bylo jasné, kdo se dostává k moci.

Pád Sarkozyho popularity ale není zdaleka dán jen tím, jaký životní styl prezident předvádí na veřejnosti. Mnohem více jde o to, co zbylo z volebních slibů. O to, jak ve Francii přituhuje a jak se prosazují nesmyslné věci hraničící s porušováním lidských práv (jako například centra pro devianty, kde mají být avřeni poté, co dokončí svůj trest). Jde o věci, které nám připomenou bývalou éru komunismu: o prezidentovo zasahování do školních osnov, o snaze vytvořit "informátory", kteří by donášeli na sousedy.

A o tom bych chtěla psát tenhle blog: pro nefrankofonní milovníky Francie. Protože Francie je Francií také proto, jaká v ní vládne atmosféra, ale ta se začíná pomalu měnit. Protože v našich novinách není pro Francii dost prostoru. Protože naši novináři nejednou špatně překládají a jejich informace jsou zavádějící. Všechny informace na tomto blogu se budu snažit dokládat autentickými texty. Najdete je, když kliknete podtržená slova v textu.






Žádné komentáře: